• امروز : سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 14 May - 2024

اخبار روز

جشنواره ارائه دستاوردهای تولید بذر در استان اصفهان توسعه صادرات از مهمترین اهداف برگزاری جشنواره فن‌آفرینی شیخ بهایی است بحران تعدد سامانه‏‏‌ها ۵ نکته کلیدی برای تربیت ذهن برنده گلرنگ در سودای راه‌اندازی یک سوپراپلیکیشن پیش‌بینی قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳ چت‌جی‌پی‌تی حافظه‌دار شد واقعاً ۱۰ سال دیگر دورۀ خشکسالی تمام می‌شود؟! پدیده پیش‌‌‌فروشی در بازار لوازم خانگی خودروهای زیرچتر لیزینگ منطقه ویژه اقتصادی لامِرد، هاب جدید پتروشیمی ایران وقتی شوخی، جدی می‌شود برپایی میز خدمت شرکت عمران بهارستان در مصلای نماز جمعه بهارستان اجرای ۱۰۰۰ عنوان برنامه دهه کرامت در اصفهان اعزام ۵۶ کاروان حج تمتع از فرودگاه اصفهان نقش جامعه کارگری با میدان‌داری در مسیر به ثمر نشستن انقلاب تشریح برنامه های خدمت به مددجویان کمیته امداد استان اصفهان در دهه کرامت عمل جراحی مغز در اصفهان رایگان است رونمایی از سند تحول دانشگاه معارف قرآن و عترت(ع) اصفهان فولاد مباركه بزرگترین صادركننده غیرنفتی سال ۱۴۰۲ بازگشت ۹۸درصد از دانش آموزان بازمانده از تحصیل استان اصفهان به آغوش مدرسه امضای تفاهم نامه ثبت احوال و اداره پست استان اصفهان آفریقا، هدف ویژه صادراتی نفت سپاهان بهره‌گیری از ۱۰۰ درصد توان تولید در سال ۱۴۰۲ و برنامه تولید ۹ محصول جدید در سال ۱۴۰۳ ریزگردها نتیجه خشکی تالاب گاوخونی است چینی ها رقیب سایبرتراک را ساختند اعداد بهت‌آور تجربه واقعیت افزوده روی جعبه‌‌‌های جدید دیجی‌‌‌کالا پرچمداری ایرالکو در مسوولیت اجتماعی رشد ۱۶۰ درصدی صادرات خدمات مهندسی در ۳ سال فیلتر اینستاگرام قاعده بازی فیلترینگ را بهم زد هوش مصنوعی ۸ سال زودتر آرتروز زانو را تشخیص می‌دهد! عبور از بازار پول تکمیل زیرساخت‌های مرکز همایش‌های اصفهان به ۵ همت اعتبار نیاز دارد حقوق شهر اصفهان در بازگشایی‌های زاینده‌رود محقق نشده است متروی بهارستان نیازمند ۴هزار میلیارد تومان اعتبار است کسب رتبه برتر مدیریت درمان استان اصفهان در بین مدیریت های درمان تیپ یک و ۳۲ مدیریت درمان در کشور استفاده از زبان اشاره یکی از جنبه‌های مناسب در حمایت از افراد ناشنوا است تقدیر از اساتید برجسته علمی به مناسبت دهه سرآمدی آموزش پایان عصر تک‌شاخ‌ها؟ پز عالی جیب خالی

6

خانوارها چگونه پول در مي‌آورند؟

  • کد خبر : 13224
  • ۱۰ شهریور ۱۴۰۲ - ۲۳:۱۷
خانوارها چگونه پول در مي‌آورند؟

نتايج آمارگيري هزينه و درآمد خانوار سال ۱۴۰۱ كه اخيرا مركز آمار جزييات بيشتري از آن را به تفكيك شهري و روستايي ارايه داد، اطلاعات جالبي از منابع درآمدي خانوارها و نحوه هزينه‌كرد آنها ارايه مي‌كند. به‌طور متوسط كمتر از نصف درآمد خانوارهاي شهري از سمت درآمدهاي شغلي مي‌آيد. ۳۲٫۸ درصد از درآمدها را درآمدهاي حاصل از دريافت حقوق و دستمزد تشكيل مي‌دهند و ۱۶درصد از درآمدهاي اظهارشده از شغل آزاد حاصل شده‌اند. اما باقي درآمدها كه به عنوان درآمدهاي غيرشغلي محسوب شده‌اند، شامل چه منابع درآمدي مي‌شوند؟

طبق پرسشنامه اين آمارگيري، درآمدهاي غيرشغلي در اين دسته‌ها جا مي‌گيرند: حقوق بازنشستگي و مانند آن، درآمد حاصل از اجاره‌، درآمد حاصل از حساب پس‌انداز و سهام و مانند آنها، انواع كمك‌هاي دريافتي از سازمان‌هاي خيريه، درآمد حاصل از فروش مصنوعات ساخته‌شده در خانه، دريافتي‌هاي انتقالي از ساير خانوارها و نهايتا يارانه نقدي. بنابراين بخش قابل توجهي از درآمد خانوارها از شاغلان به دست نمي‌آيد. براساس اطلاعات ارايه شده توسط مركز آمار، بُعد خانوارهاي شهري ۳٫۲۳ نفر است. يعني طي سال گذشته تعداد افراد هر خانوار به‌طور متوسط ۳٫۲۳ نفر بوده است. در اين ميان، به‌طور متوسط ۱٫۹۷ نفر در هر خانوار داراي درآمد محسوب شده است. با اين حال، ۰٫۸۹ نفر در هر خانوار شاغل است. يعني كمتر از يك نفر از هر خانوار ايراني به‌ طور متوسط شاغل محسوب مي‌شود. حدود ۳۰درصد از خانوارهاي ايراني هيچ فرد شاغلي ندارند. البته بخشي از اين خانوارها شامل بازنشستگان هستند كه طبيعتا در حال حاضر ديگر شاغل نيستند. اما نكته‌اي كه وجود دارد، اين است كه بخش قابل‌توجهي از سرپرستان خانوار در سن كار هم شاغل نيستند. اين موضوع يكي از ريشه‌هاي ايجاد فقر است. همان‌طور كه نمودار زير نشان مي‌دهد، بيش از ۵۰درصد خانوارهاي دهك اول هزينه‌اي، يعني ۱۰درصد جمعيت ايران با كمترين سطح رفاه، فرد شاغلي ندارند. البته اين موضوع مي‌تواند خبر از علّيتي دوطرفه بدهد، به‌طوري كه هم پيدا نكردن شغل و ظرفيت پايين اقتصاد در جذب نيروي كار منجر به گسترش فقر و ضعف رفاه خانوارها مي‌شود و هم اينكه خانوارهاي فقير به واسطه اينكه نمي‌توانند سرمايه انساني كافي جهت جذب در بازار كار انباشت كنند، سخت‌تر مي‌توانند شغلي پيدا كنند. نكته ديگر به توانايي خانوارها در محافظت خود در مقابل تورم برمي‌گردد. براي خانوارهاي دهك‌هاي با درآمد بالاتر، سهم درآمد ناشي از دارايي‌ها (مثل اجاره) بيشتر است. بنابراين آنها امكان بيشتري براي افزايش درآمد همگام با تورم دارند. اما در دهك‌هاي پايين‌تر درآمدها بيشتر از نوع درآمد ثابت (مانند دستمزد و حقوق بازنشستگي) هستند و با تورم، ارزش واقعي‌شان كاهش مي‌يابد.

خانوارها چه چيزي مي‌خرند؟

از طرف ديگر، نگاهي مقايسه‌اي به درصد خانوارهاي استفاده‌كننده از لوازم عمده زندگي در مناطق شهري و روستايي طي دو سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نشان از اين دارد طي اين يك سال سطح برخورداري خانوارهاي روستايي براي تهيه اين كالا كاهش يافته است. به‌طور مثال، درصد استفاده از خودرو در خانوارهاي شهري در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۵۳٫۹درصد بوده، اما سال گذشته به ۵۳٫۷درصد كاهش پيدا كرده است. در خانوارهاي روستايي، اين وضعيت بهتر است و ميزان استفاده از خودروي شخصي از ۳۵٫۹درصد در سال ۱۴۰۰ به ۳۷٫۱درصد در سال ۱۴۰۱ كاهش پيدا كرده. ضمن اينكه افزايش قيمت لوازم خانگي نيز تاثير نامطلوبي بر استفاده خانوارها گذاشته است. در سال گذشته از ميان دوازده كالاي عمده زندگي، تنها «اجاق گاز» و «تلويزيون رنگي» مورد استفاده بيش از ۹۰درصد روستانشينان بوده و باقي اقلام توسط درصد كمتري از خانوارهاي روستايي مورد استفاده قرار گرفته است. در سال ۱۴۰۰ معادل ۹۷٫۸درصد از روستاييان از «اجاق گاز» استفاده مي‌كردند درحالي كه اين رقم در سال گذشته به ۹۸٫۵درصد افزايش يافته است. درصد خانوارهاي استفاده‌كننده از «تلويزيون رنگي» نيز از ۹۳٫۶درصد در سال ۱۴۰۰ به ۹۵٫۱درصد در سال ۱۴۰۱ رسيده است. در سال ۱۴۰۱، از هر ۱۰۰ خانوار روستايي حدودا
۵۹ خانوار از «ماشين لباسشويي» استفاده مي‌كردند درحالي كه اين رقم براي سال ۱۴۰۰ معادل
۶۰ خانوار از ۱۰۰ خانوار بوده است. در مقابل، «ماشين ظرفشويي» و «مايكروويو و فرهاي هالوژن‌دار» كالاهايي بودند كه كمتر از ۳درصد خانوارهاي روستايي در سال ۱۴۰۱ از آنها استفاده مي‌كردند. بيشترين كاهش مصرف‌ نيز در «موتوسيكلت» مشاهده شده كه نشان مي‌دهد در سال گذشته درصد خانوارهاي روستايي استفاده‌كننده از «موتوسيكلت» ۱٫۲ واحد درصد كمتر از سال ۱۴۰۰ است.با اينكه از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۰۱ درصد روستانشينان استفاده‌كننده از «يخچال فريزر»
۰٫۴ واحد درصد افزايش يافته است اما همچنان كمتر از ۵۶درصد از خانوارهاي روستايي در سال گذشته مصرف‌كننده اين كالا بوده‌اند. آمارها نشان مي‌دهد كه درصد روستاييان استفاده‌كننده از «يخچال» نيز از ۴۶٫۱درصد به ۴۶٫۴درصد در سال ۱۴۰۱ رسيده است.

خبري از تفريح نيست

تركيب انواع هزينه‌هاي غيرخوراكي يك خانوار شهري در سال گذشته نيز نشان مي‌دهد كه شهرنشينان كمترين ميزان هزينه‌ها را براي بخش تفريح و سرگرمي و خدمات فرهنگي اختصاص داده‌اند. درحالي كه بيش از ۵۲درصد هزينه‌هاي يك خانوار شهري با مسكن، سوخت و روشنايي عملا‌ بلعيده مي‌شود؛ بخش حمل و نقل و ارتباطات ۱۱٫۶درصد، بخش بهداشت و درمان ۱۲٫۵درصد و بخش كالاهاي متفرقه ۱۱٫۲درصد از هزينه را براي يك خانوار شهري به خود اختصاص مي‌دهد. بنابراين در بخش تفريحات و سرگرمي و خدمات فرهنگي ۲٫۲درصد هزينه شده است. براي خانوار روستايي اين عدد حتي تقريبا نصف شده و به ۱٫۳درصد از انواع هزينه‌هاي سالانه رسيده است. درحالي كه هزينه خوراكي خانوار روستايي ۴۱٫۷درصد و هزينه غيرخوراكي آنها ۵۸٫۲درصد از درآمدها را بلعيده است. 

منبع: اعتماد

لینک کوتاه : https://navasanonline.ir/?p=13224

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 1در انتظار بررسی : 1انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.