• امروز : چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 15 May - 2024

اخبار روز

ساماندهی ورودی های اصفهان جشنواره ارائه دستاوردهای تولید بذر در استان اصفهان توسعه صادرات از مهمترین اهداف برگزاری جشنواره فن‌آفرینی شیخ بهایی است بحران تعدد سامانه‏‏‌ها ۵ نکته کلیدی برای تربیت ذهن برنده گلرنگ در سودای راه‌اندازی یک سوپراپلیکیشن پیش‌بینی قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳ چت‌جی‌پی‌تی حافظه‌دار شد واقعاً ۱۰ سال دیگر دورۀ خشکسالی تمام می‌شود؟! پدیده پیش‌‌‌فروشی در بازار لوازم خانگی خودروهای زیرچتر لیزینگ منطقه ویژه اقتصادی لامِرد، هاب جدید پتروشیمی ایران وقتی شوخی، جدی می‌شود برپایی میز خدمت شرکت عمران بهارستان در مصلای نماز جمعه بهارستان اجرای ۱۰۰۰ عنوان برنامه دهه کرامت در اصفهان اعزام ۵۶ کاروان حج تمتع از فرودگاه اصفهان نقش جامعه کارگری با میدان‌داری در مسیر به ثمر نشستن انقلاب تشریح برنامه های خدمت به مددجویان کمیته امداد استان اصفهان در دهه کرامت عمل جراحی مغز در اصفهان رایگان است رونمایی از سند تحول دانشگاه معارف قرآن و عترت(ع) اصفهان فولاد مباركه بزرگترین صادركننده غیرنفتی سال ۱۴۰۲ بازگشت ۹۸درصد از دانش آموزان بازمانده از تحصیل استان اصفهان به آغوش مدرسه امضای تفاهم نامه ثبت احوال و اداره پست استان اصفهان آفریقا، هدف ویژه صادراتی نفت سپاهان بهره‌گیری از ۱۰۰ درصد توان تولید در سال ۱۴۰۲ و برنامه تولید ۹ محصول جدید در سال ۱۴۰۳ ریزگردها نتیجه خشکی تالاب گاوخونی است چینی ها رقیب سایبرتراک را ساختند اعداد بهت‌آور تجربه واقعیت افزوده روی جعبه‌‌‌های جدید دیجی‌‌‌کالا پرچمداری ایرالکو در مسوولیت اجتماعی رشد ۱۶۰ درصدی صادرات خدمات مهندسی در ۳ سال فیلتر اینستاگرام قاعده بازی فیلترینگ را بهم زد هوش مصنوعی ۸ سال زودتر آرتروز زانو را تشخیص می‌دهد! عبور از بازار پول تکمیل زیرساخت‌های مرکز همایش‌های اصفهان به ۵ همت اعتبار نیاز دارد حقوق شهر اصفهان در بازگشایی‌های زاینده‌رود محقق نشده است متروی بهارستان نیازمند ۴هزار میلیارد تومان اعتبار است کسب رتبه برتر مدیریت درمان استان اصفهان در بین مدیریت های درمان تیپ یک و ۳۲ مدیریت درمان در کشور استفاده از زبان اشاره یکی از جنبه‌های مناسب در حمایت از افراد ناشنوا است تقدیر از اساتید برجسته علمی به مناسبت دهه سرآمدی آموزش پایان عصر تک‌شاخ‌ها؟

4
تحلیلی بر دستورالعمل ابلاغی بانک مرکزی برای حوزه نئوبانک‌‌‌ها

ریل‌‌‌های شکسته‌‌‌ اقتصاد دیجیتال

  • کد خبر : 15362
  • ۰۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۸:۳۹
ریل‌‌‌های شکسته‌‌‌ اقتصاد دیجیتال

کش‌‌‌پلاس «Cashplus‌» به عنوان اولین نئوبانک جهان، کار خود را در سال ۲۰۰۵ آغاز کرد و تا ۱۲ سال بدون مجوز بانکی، فعالیت کرد و در نهایت در سال ۲۰۱۷ درخواست مجوز داد. امروز دیگر کش‌‌‌پلاس در بازار نئوبانک‌‌‌ها تنها نیست و نام‌‌‌های بزرگی مانند N۲۶، Monzo، Revolut و بسیاری از نئوبانک‌‌‌های دیگر، در این بازار فعالیت می‌‌‌کنند اما نئوبانک چیست و چه خدماتی ارائه می‌‌‌دهد.

پس از بحران‌‌‌های مالی سال‌‌‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹،  شرکت‌های نوآور استارت‌آپی به ارائه خدمات مالی و بانکی روی آوردند و با بهره‌‌‌گیری از فناوری‌‌‌های نوین،  تجربه هیجان‌‌‌انگیزی از خدمات مالی برای مشتریان این حوزه خلق کردند و در حوزه کسب‌‌‌وکار،  بانک‌‌‌های سنتی را به چالش کشیدند.

نئوبانک‌‌‌ها خدماتی مانند افتتاح حساب‌‌‌های پس‌‌‌انداز،  انتقال پول و پرداخت قبوض،  ارائه تسهیلات مختلف و سایر خدمات بانکی را از طریق پلت‌فرم‌‌‌های دیجیتال و بیشتر بر بستر اپلیکیشن‌‌‌های تلفن‌‌‌های همراه ارائه می‌‌‌کنند و مشتریان با تجربه کاربری متفاوتی آشنا شدند که به جای پذیرش اجباری یک سبک و تجربه کاربری سختگیرانه و آزاردهنده،  با چند مدل تجربه کاربری لذت‌‌‌بخش آشنا شدند که تجربه اخذ خدمات بانکی را در هر لحظه،  هر جا و در هر شرایطی برای مشتری امکان‌‌‌پذیر می‌‌‌کرد.

در بازار جهانی،  نئوبانک‌‌‌ها با دو مدل متفاوت کسب‌‌‌وکار خود را آغاز کردند. نخست،  شرکت‌هایی هستند که بعد از اخذ مجوز ارائه خدمات بانکی از رگولاتور مربوطه در کشورشان،  به ارائه خدمات بانکی پرداخته‌‌‌اند. دسته دوم،  شرکت‌هایی هستند که در شراکت با بانک‌‌‌های موجود،  به عنوان واحد دیجیتال آن بانک و تحت مجوز آن بانک به فعالیت پرداخته‌‌‌اند.  در بازار بانکی ایران،  به دلیل عدم‌تعریف مجوز برای این دسته از کسب‌‌‌وکارها،  مدل اول شکل نگرفته است و چند کسب‌‌‌وکار پیشرو ایرانی در این حوزه،  با مدل دوم و در شراکت با بانک‌‌‌های ایرانی و در پوشش مجوزهای آنها،  کار خود را آغاز کردند.  در هفته‌‌‌های جاری،  بانک مرکزی دستورالعملی تحت عنوان ضوابط ناظر بر نحوه ایجاد،  فعالیت و نظارت بر واحد دیجیتال و همچنین ارائه خدمات بانکی توسط مؤسسات اعتباری به شبکه بانکی کشور ابلاغ کرده است که چالش‌‌‌های بسیاری برای این کسب‌‌‌وکارهای نوآور ایرانی ایجاد کرده است. در همان ابتدا که خبر ابلاغ این دستورالعمل منتشر شد،  تمامی فعالان حوزه بانکداری دیجیتال،  به گشایش‌‌‌های کسب‌‌‌وکاری و ایجاد زمینه‌‌‌های متنوع در حوزه کسب‌‌‌وکار نئوبانک‌‌‌ها امیدوار شدند اما پس از ابلاغ این دستورالعمل،  موجی از ناامیدی فضای کسب‌‌‌وکار نوآورانه مالی را فراگرفته است.

در ابتدای  این دستورالعمل،  موضوع ایجاد واحد دیجیتال مطرح شده  که در بخش ۲،  ذیل ماده‌‌‌های ۲ تا ۷،   آورده شده است و صرفا اجازه ارسال درخواست مجوز را برای مؤسسات اعتباری لحاظ کرده است و تمام استعلام‌‌‌های ذکر‌شده،  فقط برای این مؤسسات صورت خواهد گرفت؛ این نکته،  پذیرش ضمنی این موضوع است که شرکت‌های نوآور،  زمانی اجازه فعالیت در زیست‌‌‌بوم بانکی کشور را دارند که یک بانک،  درخواست آنها را به بانک مرکزی بدهد و در نهایت مجوز برای آن بانک صادر شود. در ماده ۹  دستورالعمل،  در خصوص فعالیت این واحدهای دیجیتال  ذکر شده است که تمام فعالیت واحد دیجیتال از طریق سامانه جامع بانکداری متمرکز صورت بگیرد و استفاده از سامانه جامع بانکداری مجزا،  برای ارائه خدمات واحد دیجیتال،  مطلقا ممنوع اعلام شده است. یکی از قابلیت‌هایی که سبب شده است نئوبانک‌‌‌ها در جهان بتوانند خدمات متفاوتی ارائه بدهند،  استفاده از زیرساخت‌‌‌های هوشمند و داده‌‌‌محور و فرآیندهای بهینه‌‌‌تر است. در نهایت در فرآیندها و زمان‌‌‌های مشخص با سامانه جامع بانکداری متمرکز،  خدمات تسویه و مغایرت‌‌‌گیری در بانک اصلی انجام می‌‌‌شود. با این همه اگر تکلیف شود که خدمات از طریق زیرساخت بانک‌‌‌های موجود انجام شود،  نئوبانک‌‌‌های ایرانی هیچ مزیتی نسبت به موبایل‌‌‌بانک‌‌‌های همان بانک نخواهند داشت و مسیر خلاقیت و نوآوری در این حوزه مسدود خواهد شد. از سوی دیگر،  در ماده‌‌‌های ۱۱ و ۱۲،  به صراحت تاکید شده است که برندینگ و تبلیغات این واحدهای دیجیتال،  ذیل نام و برند بانک‌‌‌های موجود صورت بگیرد و اگر این خلاقیت‌‌‌ها و شیوه‌‌‌های بازاریابی برای بانک‌‌‌ها پذیرفتنی بود،  برای موبایل‌‌‌بانک خود طراحی و اجرا می‌‌‌کردند و در عمل،  خلاقیت‌‌‌های بازاریابی،  تبلیغاتی و برندینگ در این حوزه،  در توان و فضای فکری شرکت‌های نوآور است که  مجاز نشده و فضای کسب‌‌‌وکار را به چالش می‌‌‌کشد.

از سوی دیگر،   طبق گزارش  Statista میزان سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها در صنعت فین‌‌‌تک در پایان سال ۲۰۲۲ به ۲۰۹.۳ میلیارد دلار رسیده که نسبت به سال ۲۰۱۲ که این میزان در حدود ۴ میلیارد دلار بوده است،  بیش از ۵۲ برابر شده است و این میزان رشد با شتاب بسیار زیادی ادامه دارد و این نشان‌‌‌دهنده امنیت خاطر سرمایه‌‌‌گذاران برای حضور در صنعت فین‌‌‌تک است.

با توجه‌به سخنرانی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات،  در دهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظام‌‌‌های پرداخت که اعلام کرد در حال حاضر سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص ملی کمتر از ۸ درصد است و بر اساس برنامه هفتم توسعه،  باید این رقم  به ۱۵ درصد برسد و این نیازمند تحقق الزامات و زیرساخت‌‌‌هایی است. می‌توان نتیجه گرفت که برای نیل و دستیابی به هدف تعیین‌شده،  مهم‌ترین زیرساخت،  بستر قانونی و حقوقی اقتصاد دیجیتال است که با نگاه باز رگولاتورهای بخشی امکان‌‌‌پذیر خواهد شد.  و این نگاه در وهله اول می‌تواند اصلاح بخشنامه ابلاغی مذکور بانک مرکزی باشد. در واقع با ریل‌‌‌گذاری مناسب برای توسعه و رشد اقتصاد دیجیتال،  می‌توانیم شاهد رشد نوآوری و خلاقیت‌‌‌های روزافزون در حوزه نئوبانک‌‌‌ها و بانکداری دیجیتال باشیم.

 

لینک کوتاه : https://navasanonline.ir/?p=15362
  • نویسنده : سعید احمدی‌پویا/کارشناس ارشد حوزه فناوری‏‏‌های مالی

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.